Julesild. Sild må der til, når det er julefrokosttid og der skal julefrokost mad på bordene. Men hvad er egentlig en julesild. Er det de traditionelle, som altid er på påske- og julefrokostbordet? Altså marinerede sild, karrysild, stegte sild i eddike, kryddersild eller er det helt speciel slags? Det bestemmer du selvfølgelig selv. Men der er én sild, der altid er på mit julefrokostbord, og den får du opskriften på herunder.

Jeg synes, at en rigtig julesild skal indeholde ingredienser, som får os til at tænke på jul, både hvad angår smag og duft. star

Julesild i julebryg

Jeg har valgt kanel, stjerneanis, nelliker, mandler og julebryg, som de julede elementer i julesilden, som du får opskriften på her. Det giver silden en sød, afrundet smag, hvor den marinerede sild jo godt kan være lidt mere bitter og gennemtrængende i smagen fra eddikelagen.

Ingredienser til 4 personer

  • 4 dl porter
  • 1 julebryg (33 cl)
  • 100 g brun farin
  • Lidt balsamicoeddike
  • 2 små kanelstænger (den klassiske længde)
  • 4 stjerneanis
  • 5 nelliker
  • 6 kardemommekapsler
  • 50 g mandler

4 marinerede sildefileter

Sådan laver du julesild

  1. Hæld porter og julebryg i en gryde, og bring det i kog.
  2. Tilsæt brun farin, og lad det koge op igen.
  3. Smag til med lidt balsamicoeddike, så lagen ikke bliver for sød.
  4. Kom krydderierne i – giv et par af kardemommekapslerne et tryk, så de åbner sig.
  5. Kog op, og tag gryden af varmen, og lad lagen køle helt af.
  6. Smut imens mandlerne ved at overhælde dem med kogende vand, og lad dem trække, til de er lige til at klemme/smutte ud af den brune hinde.
  7. Hak mandlerne groft.
  8. Si lagen, når den er kølet helt af.
  9. Kom den på et rengjort glas, og kom afdryppede – evt. duppet med lidt køkkenrullepapir – sildefileter og de hakkede mandler i.
  10. Luk for glasset, og lad julesildene trække i et døgn i køleskabet.

Silden smager godt på en stykke rugbrød smurt med fedt. Sild skal svømme, så servér et glas snaps til og også gerne et glas koldt øl.

Tip: Hvis du har problemer med, at sildesmagen har det med at komme tilbage igen, selv længe efter du har spist sild, så prøv at bruge gammeldags modnede sild. De er i reglen noget dyrere, men de har ikke samme tendens til at give opstød.

Forskellen på øl

En porter er en meget mørk øl. Du kan også bruge en stout i stedet for. Stout er den generelle betegnelse for de stærkeste, mørke portere. Porter er en overgæret øltype. Det betyder, at den er hurtigt gæret ved en højere temperatur end undergærede øl, som gærer i længere tid ved kølige temperaturer.

Julebryg er egentlig bare en øl, som bryggerierne brygger specielt til jul og sender på markedet i tiden omkring jul. Det er ikke det samme som nisseøl. Nisseøl er mørk hvidtøl med en lavere alkoholprocent end almindelige øl.

Julebryg derimod har tit en højere alkoholprocent end almindelig øl. Hvilken julebryg du vælger til dine julesild, er en smagssag. Vælg en, du synes om.

 
Summary
recipe image
Recipe Name
Julesild
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)