Tunmousse er en af de slags fiskeretter, der gerne må være på frokostbordet, når jeg skal spise med. Marineret sild, karrysild, røget makrel og alt det andet må de godt holde for mig. Men tunmousse på et stykke – helst ristet – toastbrød eller ciabattabrød, det er bare lykken.

Når man laver mousser, geléer og alt sådan noget, så skal der tit husblas i, og det er altså ikke altid lige nemt at have med at gøre. Så er det for koldt, så er det for varmt, og lige gyldigt om det er det ene eller det andet, så klumper det. Og husblasklumper … føj for den da!

Tunmousse uden husblas

Den her opskrift den er uden husblas. Så her er der ingen risiko for at få ulækre klumper i din mad. Retten kan både bruges som pålæg til frokostbordet eller buffeten eller som en forret.

Ingredienser

  • 1 dåse tun i vand
  • 100 g smør – rigtigt smør
  • ½ dl cremefraiche 18 %
  • Lidt citronsaft
  • Salt og peber efter smag

Sådan laver du tunmousse

  1. Start med at hælde tunen ud i en sigte, så den kan dryppe rigtig godt af, ellers bliver tunmoussen ”sjasket”.
  2. Når tunen er dryppet af, findeler du den ved at rive den fra hinanden med en gaffel eller to. Stykkerne skal være små som i nærmest trevlet.
  3. Smelt smørret i en lille gryde eller kasserolle, eller smelt den i en skål i mikroovnen. Det sidste er det nemmeste og hurtigste – lige omtrent 10 sekunder på højeste effekt.
  4. Rør det smeltede smør og cremefraichen sammen med tunen, så du har en ensartet masse.
  5. Smag til tunmoussen til med citronsaft, salt og peber, kom den i en eller flere forme, og stil den i køleskabet i minimum seks timer, men gerne mere.

Tag tunmoussen ud af formen ved først lige at køre med en kniv hele vejen rundt i kanten. Pynt den med lidt grønt – f.eks. brøndkarse eller almindelige karse – og et par halve citronskiver eller et par citronbåde inden servering. Eller servér den i portionsforme også med lidt pynt.

Fedtfattig tunmousse

Hvis du er på skrump, så må du altså ud i noget med noget husblas. Læg et blad husblas i blød i koldt vand i ca. 5 minutter, og smelt det bagefter i en gryde med det vand, der hænger ved, når du trækker det op af det kolde vand.
Lad det afkøle en smule, og rør det i tunmoussen i stedet for det smeltede smør. I stedet for cremefraiche kan du bruge et surmælksprodukt med en lavere fedtprocent, men det må helst ikke være for tyndt i konsistensen.
Hvis du spørger mig, så vælg den anden, og spis lidt mindre. For det første er det meget nemmere at have med at gøre, for det andet smager den mega meget bedre, og du behøver jo ikke komme smør på brødet, der er jo ligesom smør nok i moussen.