Menneskekroppen er en fascinerende mekanisme. Prøv bare at tænke på alt det, der sker i den, mens du sidder og læser dette. Dine øjne ser nogle tegn, som din hjerne tolker og omdanner til ord. Disse ord giver, forhåbentligt, mening for dig. Og oveni i alt dette foregår en masse automatiske processer, såsom ind- og udånding, fordøjelse med meget mere. Fantastisk, ikke sandt? Ligesom maskiner fremstillet af jern, chrom og andre metaller, skal menneskekroppen dog også have brændstof med mere for at fungere optimalt.

Vi mig hvad du spiser …

Du har sikkert hørt, at du ved at spise varieret kan få alle de vitaminer og mineraler, som din krop har brug for. Men er din kost varieret nok? Prøv at lave en liste over, hvilke forskellige grøntsager du spiser i løbet af en uge. Bliver den relativt kort? Så bør du nok gå på opdagelse i supermarkedets grøntafdeling. Et godt råd er, at ”spise” mange forskellige farver. Bekend kulør med for eksempel rødbeder, gulerødder, grønkål og hvide fennikler.

Få afdækket mangler

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du får nok vitaminer og mineraler, kan du tale med din læge og eventuelt få taget en blodprøve for at påvise eventuelle mangler. Hvis du lider af akut mangel, kan din læge anbefale dig at tage et kosttilskud. Hvis det for eksempel drejer sig om chrom, kan du handle online: https://helsegrossisten.dk/sundhed/mineraler/chrom.

Kosttilskud kan dog ikke stå alene og må ikke erstatte en varieret kost. Så har du hidtil ikke fået nok af et specifikt vitamin eller mineral, er det tid at gå din kost efter i sømmene. Måske har du spist for mange færdigretter og ladet gryderne samle støv? På nettet kan du finde information om nærings- og vitaminindholdet af forskellige fødevarer. Husk, at laver du selv din mad, ved du lige præcist, hvilke ingredienser der er i.