Fiskefrikadeller er en sikker favorit når børn og voksne når ugens fisk skal serveres. Det smager bare godt og selv dem der ikke er vilde med fisk, kan normalt godt lide fiskefrikadeller serveret med remo og fritter.
Vidste du at du lige nu, her i September, kan fange fisken selv? Det er faktisk slet ikke så svært, for lige nu er det højsæson for makrel i de danske farvand og det er nemt og og sjovt fiskeri. De fiskefrikadeller, som jeg kan lide er lavet med makrel og torsk, så du skal altså også ud og fange torsken. Lad os se på hvordan du gør.
Fang en fisk for nybegyndere
Hvis du aldrig har fisket før, vil det første skridt være at få dig en fiskestang og hjul. Uden det værktøj går det altså ikke. Mit råd er at du tager et smut forbi din lokale grejforhandler og får hjælp til at købe det. Det koster normalt ikke ret meget, hvis du bare skal have et funktionelt begyndersæt. Her kan du også få gode råd til hvad du skal bruge af fiskegrej. Til torsk og makrel kan du nøjes med blink og forfang. Det kan du faktisk fange begge dele på.
Sådan fanger du makrel
Makrellen er en vandringsfisk der kommer fra Middelhavet og svømmer op nordpå om sommeren, hvor vandet er koldere. Her kommer den i kæmpe stimer ind i vores fjorde og havne og den er normalt nem at fange, også fra land. Du skal gå efter steder med noget dybde, for dne kan lide at svømme på 3-5 meters dybde. Det kan fx være ude på en mole eller i en dyb havn.
Så kaster du dit blink med forfang (sildeforfang) ud og tæller til 5 før du spoler ind. Du skal spole rimelig hurtig ind, men uden at gå helt amok. Det gælder om at ligge midt i vandet, hvor fisken er. Hvis der er en stime af fisk skal du nok få bid, måske endda flere på samme tid.
Sådan fanger du torsk
Torsken er en bundfisk, der går nede på bunden og spiser hvad den kan komme til. Det kan være mindre fisk, men også krabber og søstjerner. Den er kendt som en grobrian af samme grund. Den er også ret nem at fange. Du kan fange den på blink eller med gummidyr, de såkaldte jig. Der er næsten altid torsk at fange, hvis bare du kommer ud på lidt dybde. Om sommeren er torsken helt inde ved land i skumringstid, hvor du kan fange den på blink også ret langt oppe i vandet. Der er torsken typisk mindre.
Når du har fanget fisken
Mit sidste råd til dig når du har fanget fisken er at aflive den humant med et gok i nødden og derefter hurtigt skære halsen over på den. Dette er den mest humane aflivelsesmetode, som desuden sørger for at blodet løber ud og ikke sætter sig i fisken. Har du ikke en totensclæger kan et slag ovenpå på hodet med et par fingre eller knytnæve også gøre det.
Du bør helst også rense fisken hurtigt efter du fanger den. Det gælder særlig torsk der kan have torskeorm. Denne parasit dør dog når du tilbereder fisken, men det kan være ulækkert at se den i kødder. Den lever i tarmen på fisken og kravler først ud i kødet når fisken er død. Hvis du derfor hurtigt får mave og tarm ud af fisken er der mindre risiko for orm.