Sund og varieret kost er nogle af grundstenene til et langt og aktiv liv uden overvægt og livsstilssygdomme. I vores moderne verden, har det aldrig været lettere og billigere at spise sundt. Alle har let adgang til et rigt udbud af fødevarer, og det er blevet langt billigere at spise sundt og økologisk. Hænger du fast i de traditionelle madvaner? Så se her, hvordan du vænner dig til en sundere livsstil.

Det er efterhånden de færreste, der ikke ved, at en sund kost kan give et længere og mere aktivt liv. Måske har du brug for at tilrette dine vaner med jævne mellemrum, så du holder dig på sporet, men udfordringen er værd at tage op.

I vores unge år, er det de færreste der bekymrer sig om alderdommen, og derfor skal du tidligt vænne børnene til at leve sundt, så vanen varer hele livet. Charlotte Bech fortæller, at særligt kvinder i alderen fra 35-60 år vil have stor glæde af at undgå hormonforstyrrende stoffer og få rigeligt med sunde fedtstoffer.

Spiser du fisk?

Fisk er en virkelig lækker spise, og der findes et væld af lækre opskrifter. Selv hvis du ikke bryder dig om fisk i traditionel forstand, kan du finde en masse retter, hvor fiskesmagen er mindre gennemtrængende. Her på siden kan du finde mange opskrifter på lækre fiske- og skaldyrsretter.

En af tidens store trends er sushi, hvilket har været med til at få flere unge mennesker med på den sunde bølge. Den lækre spise overrasker mange ved, at fiskesmagen ikke er specielt gennemtrængende og derfor tiltaler flere, der ellers aldrig har spist fisk.

Husk frugt og grønt

Masser af frugt og grønt er også en stor del af den sunde livsstil. Mange arbejdspladser har indført frugtordninger, hvor du har let adgang til lækker frugt i arbejdstiden.

Frugt og grønt kan i vid udstrækning bruges som snacks og kan let erstatte chips og slik. Særligt de sprøde og knasende grøntsager som f.eks. gulerødder, er specielt børnene glade for. Kombiner eventuel med en lækker dip med smag, som ofte får et par ekstra grøntsagsstave til at glide ned.

Du behøver ikke at overdrive

Det er forholdsvis let at finde gode og sunde opskrifter på fisk og andre sunde middagsretter på nettet. En stor del af den sunde livsstil består i at spise en varieret og nærende kost. Du behøver dog på ingen måde at skrotte fredagsslikket helt, og der skal også være plads til en sodavand eller et glas vin til maden.

Det gælder blot om at finde en fornuftig balance mellem de sunde madvaner og muligheden for at tage en ”cheatday” i ny og næ.

Lær børnene om sund livsstil

Hvis du tidligt vænner dine børn til at spise sundt og varieret, er der en stor chance for, at de holder stilen livet igennem. Børn spejler sig i deres forældre, og derfor er det vigtigt, at du selv går foran som det gode eksempel. 

Det er aldrig for sent at begynde at leve sundere, men jo tidligere du starter, desto flere fordele får du senere i livet.