Der er sket meget med danskernes opfattelse af tang og rå fisk siden den første sushibar åbnede i København tilbage i 1986. Dengang var restaurantåbningen noget af et vovespil for ejeren Takio Ueda – de japanske retter startede nemlig først med at blive populære i Danmark engang i 1990erne. Uedas gæster bestod for det meste af japanere. De danske madelskeres smagsløg var slet ikke forberedt på sushioplevelsen, men det begyndte så småt at ændre sig med introduktionen af Sticks’n’Sushi. I dag ligger delikatessen højt på favoritlisten – fra nord til syd, fra øst til vest, fra landsbyerne til hovedstaden, så kan man finde et sted at smage sushi.

Det er ikke kun Danmark, som har oplevet en sushisucces. Verden over har der været et boom, hvis eksplosive popularitet bliver ved med at sprede sig. Det kunne UNESCO ikke ignorere og i 2013 fik washoku (japansk kogekunst på dansk) status som verdenskulturarv. Det er især japanernes længsel efter at være i harmoni med naturen, som gør madlavningen så holistisk og beundringsværdig. Fra et bæredygtigt perspektiv, bør vi alle stræbe efter at inkorporere flere økologiske sæsonvarer fra haven og mindre kød i vores retter.

Det er ikke kun japansk mad som har taget klodens kulinariske kunst med storm. Det er også japanernes filosofi, simplicitet, design, tøjmode, gadgets og online underholdning, som appellerer. Selv sushi spillemaskiner og andre sushi-temaspil er blevet ekstremt populære. I Danmark er der omkring 25.000 fysiske spilleautomater og antallet er endnu større i den virtuelle verden. Spillemaskiner er fortsat et af de mest populære online casino spil. Online udbydere tiltrækker med tusindvis af forskellige versioner, god grafik og innovativt design, som gør underholdningen sjov for spillerne.

Hvilken som helst underholdning vækker sulten og sushi er en skøn snack, når man har travlt med at have det sjovt. Det er slet ikke nødvendigt at forlade hjemmet for at forkæle sig selv med den japanske delikatesse. Faktisk er det meget billigere at lave sushi selv! Tjek de lækre opskrifter nedenfor, så du kan komme godt i gang.

Sushiris

Det vigtigste og sværeste i enhver sushiproces er at lave en velsmagende ris, som er blød med bid i. Til det skal man bruge følgende ingredienser til to personer:

270 gram sushiris (short grain)

3.3 dl vand

2.5 spsk. ris-eddike

0.5 tsk. salt

1.5 spsk. sukker

Når eddiken koger, skal der hældes salt og sukker i. Sluk ilden efter 1 minut, derefter lad blandingen køle. Skyld risene grundigt og indtil vandet er klart. Dæk risene med vand og lad dem stå i 30 minutter. Hæld vandet fra og kom nyt vand i gryden. Lad risen koge ved lav varme med lå i 12 minutter. Sluk varmen og lad risene stå i 10 minutter med lå på. Find et fad af træ eller porcelæn. Hæld risene på og fordel eddikeblandingen godt – dette gøres ved at skære (ikke blande) risene med en palet. Når de er kølet af, kan de bruges til den næste sushiret!

Philadelphia Roll

Ingredienser:

1 plade nori tang

½ lille agurk eller avocado

45 gram røget laks

2 spsk. cremet ost

Wasabi

Soyasovs

Skræl agurken, fjern frø og skær tynde skiver. Læg tangpladen på bambusmåtten, som skal være dækket med film. Spred den ønskede mængde ost og ris på pladen. Læg agurk og laks i, derefter rul forsigtigt.

God appetit!