Når du tilbereder mad i køkkenet, er det en stor hjælp at have de rigtige knive til arbejdet. Den store kniv er god til at skære stegen for, den lange smalle fleksible kniv er perfekt til filetering af fisk, og de små grøntsagsknive er velegnede til at skære frugt og grønt. Du kender sikkert de mest almindelige knive, men ved du også, hvilken kniv der passer bedst til de forskellige madvarer? Læs med og se hvilke knive du skal ønske dig.

Når maden skal tilberedes og senere skæres ud og serveres, er det Alfa og Omega, at du råder over de rigtige knive. Mange tror fejlagtigt, at bare de har en enkelt skarp kniv, så er det mere end rigeligt.

Når først du har prøvet at arbejde med den rigtige type kniv, så finder du ud af, hvor vigtig formen og kvaliteten på kniven er. Det hjælper f.eks. ikke, at du har de bedste knive, hvis de flyder rundt i en skuffe, og bliver sløve. Derfor anbefaler vi altid, at du hænger dine knive op på en knivmagnet. F.eks. den her fra https://hvalsoe-design.dk/vare-kategori/knivmagneter/

Guide – Vælg den rigtige kniv

Her er et overblik over de mest almindelige knive, og hvor de skal anvendes.

  • Filetkniv
  • Brødkniv
  • Kokkekniv
  • Grøntsagskniv
  • Forskærerkniv
  • Slagterkniv

Filetkniv

Filetkniven er perfekt til filetering af fisk. Knivens blad er langt og smalt og forholdsvist bøjeligt, så det er lettere at filetere fisken.

Brødkniv

Den takkede brødkniv kender de fleste. Knivens lange og takkede blad skærer let gennem brødets sprøde skorpe, og egner sig godt til alt slags brød.

Kokkekniv

Kokkekniven har et stort og bredt blad, og kniven er meget robust og tung. En kokkekniv egner sig godt, når du skal skære kød i tern og strimler og den er god til at hakke alle former for grøntsager.

Grøntsagskniv

Den lille grøntsagskniv er beregnet til at skære frugt og grønt. Grøntsagskniven er lille og let, og god når der skal skrælles og snittes.

Forskærerkniv

En rigtig forskærerkniv har et langt knivsblad, og bruges, når steg og fjerkræ skal skæres ud inden servering. Knivens blad er smalt, så det er lettere at skære uden om ben osv.

Slagterkniv

En slagterkniv er let at kende på bladet, der er lettere buet og bredere i spidsen af kniven. Denne kniv bruger slagteren til udskæring af råt kød. Den særlige form gør den velegnet til at skære helt tæt til ben og knogler.

Pas godt på dine knive

Gode knive er kostbare, og derfor skal du passe godt på dem. Knivene hænger bedst på en knivmagnet. Her er der ikke risiko for at knivene får skader og hakker i skæret. En knivblok er også velegnet, men her slider det lidt på knivens slibning, hver gang du sætter i og tager den ud af knivblokken.

En anden fordel ved at opbevare dine knive på magnet er det gode overblik over værktøjet. Det er let at få fat i den rette kniv, og du risikerer ikke at komme til at skære dig, når du langer ud efter kniven.

En god kniv skal altid være skarp. Derfor bør du slibe dine knive på et strygestål med jævne mellemrum. Hvis kniven er blevet meget sløv, kan en knivsliber få selv den sløveste kniv i topform.