Laks i fad. Er der overhovedet noget, der hedder laks i fad? Altså sådan helt konkret, som at der er noget, der hedder gravad laks eller lakseroulade osv. For laks i fad er vel egentlig mere en måde at servere laksen på end at tilberede den på.
Måske skulle retten her hellere hedde laks i skål – ud fra billedet at dømme – men den kunne lige så godt være blevet anrettet i et fad. Den kunne også hedde laks med spinat eller laks med spinat i fløde eller laks med pasta. Kært barn mange navne. Nu har jeg altså kaldt den laks i fad.
Laks i fad med spinat og fløde
Ligegyldigt hvad jeg – eller du – kalder retten, så ændrer det ikke på smagsoplevelsen. Retten består af nogle enkle ingredienser, som passer perfekt sammen og giver en helhedsoplevelse både med smag, konsistenser, udseende og duft.
Ingredienser laks i fad
- 4 stykker laks med skind – i alt ca. 600-700 g
- Olivenolie
- Paprika
- 300 g tørret pasta – jeg har brugt sløjfer, men andre former kan også anvendes
- 4 forårsløg
- 150 g spinat – helst frisk, det er det bedste, men frossen, optøet kan også bruges
- 2½ dl piskefløde
- Salt & Peber
Sådan laver du laks i fad
- Start med laksen. Fjern skæl og eventuelle ben
- Krydr den med paprika, salt og peber, og steg den på panden i olivenolie eller i ovnen – jeg foretrækker det sidste. Smør dem med olien, krydr dem, og læg dem på et stykke bagepapir i et ovnfast fad. Ind i ovnen ved 200° C varmluft i 15 minutter. Så kan du gå i gang med resten af opskriften imens.
- Kog pastaen efter anvisningen på posen, men et par minutter mindre, så den stadig har bid.
- Skyl forårsløgene, skær roden og den dårlige del af toppen af. Skær herefter forårsløgene i tynde skiver.
- Skyl spinaten grundigt, så du er sikker på, at den er helt fri for jord – selvom der på nogle grøntsager står ”skyllet og klar til brug”, skyller jeg dem altid alligevel. Giv den efterfølgende en tur i salatslyngen, eller giv den en kraftig svingtur i et viskestykke – udendørs.
- Kom lidt olie på en varm pande, og svits forårsløgene i et par minutter.
- Tilsæt spinaten, og svits videre, til spinaten falder sammen – med mindre den har været i fryseren, så bare til den er gennemvarm.
- Tilsæt fløden, og lade det koge op ved svag varme.
- Hæld vandet fra pastaen, stil gryde med pasta tilbage på den varme kogeplade et par minutter, så den kan dampe tør. Ryst gryden lidt et par gange.
- Hæld pastaen i flødesovsen.
- Fjern skindet fra laksen – eller omvendt – og skær laksen i mindre ”klodser”, og bland dem med sovsen.
- Smag til med salt og peber.
- Servér retten med det sammen med et drys persille og evt. godt brød.
Tilbehør og pynt
- Godt brød – det er ikke absolut nødvendigt, retten kan sagtens spises uden
- Frisk persille