Laks i ovn. Tænk at noget kan smage så godt og så endda være sundt, men det gør laks tilberedt i ovn, altså. Laks i ovn er den ret, der skal på bordet, når fiskefornægtere skal overbevises om, at fisk ikke smager af … fisk.
En god ting ved laks er, at du næsten ikke kan ødelægge den gode smag, medmindre du tilbereder den for lidt eller for længe. Men ellers kan du gøre, hvad som helst ved den – grille den, dampe den, stege den, ja sågar komme den i mikroovnen.

Bagt laks i ovn

Men her får du altså en opskrift på lakseside i ovn, og du får også et forslag til, hvad du kan servere til. Så inviter du bare veninden, jeg har sørget for menuen.

Ingredienser

  • 1 stykke lakseside på ca. 300 g
  • 1½ spsk. grøn pesto
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. finthakket, frisk timian
  • 100 g gedeflødeost – går du helt i panik over, at det er GEDE-ost, eller kan du ikke finde en gedeflødeost (hvilket kan være svært), så vælg en ”almindelig” naturel flødeost i stedet
  • ½ citron
  • 2 tomater
  • Et par gode håndfulde grøn eller blandet salat
  • 4-6 strimler rød peberfrugt i lage – kan udelades
  • Salt og peber

Sådan laver du laks i ovn

  1. Start med at tænde ovnen på 200° C.
  2. Bred et stort stykke stanniol ud eller brug en aluform, og læg laksens skindside nedad på det/i den. Fordel pestoen på oversiden, krydr med lidt salt og peber. Pak laksestykket ind, eller sæt et stykke stanniol over formen. Sæt laksen ind i ovnen, når denne er opvarmet. Den skal være i ovnen i 18-20 minutter.

Imens laver du tilbehøret

  1. Pil hvidløgsfeddet, og hak den skyllede timian. Rør ost, presset hvidløg, citronsaft og timian sammen, og krydr med lidt salt og peber.
  2. Skyl tomaterne, og skær dem over på midten. Fjern indmaden, og fyld ostecremen i i stedet for.
  3. Sæt tomaterne ind i ovnen sammen med laksen de sidste 5 minutter af laksens stegetid.
  4. Skyl, og riv, eller skær salaten i passende stykker, og fordel den på to tallerkner. Læg nogle strimler rød peberfrugt i lage på, laks ovenpå, evt. et par halve skiver citron og en eller to halve tomater med ostecreme ved siden af.

Hvis du vil, kan du lune et lækkert flute, som I også kan spise til, så bliver det ikke bedre.

Hvad er et fed hvidløg?

Mængden af hvidløg opgives i opskrifter næsten altid i fed i stedet for f.eks. gram. Men hvis man ikke har noget kendskab til hvidløg, hvor meget er så 1, 2 eller måske 3 fed hvidløg?

Første gang jeg stiftede bekendtskab med hvidløg, skulle jeg komme et fed presset hvidløg i farsen til nogle krydrede frikadeller, men da jeg ikke vidste, hvad et fed var, kom jeg hele løget i. Jeg syntes da godt nok, det var besværligt, at det skulle være pakket ind i 10-12 små pakker. Men krydrede frikadeller blev det!

Et hvidløg er nemlig inddelt i flere fed, som hver især er pakket ind i en tynd skal. Feddene er ikke lige store, men alligevel oplyses mængden altid i fed. Et ”almindeligt” fed hvidløg vejer ca. 3 g.

En anden rigtig lækker opskrift på laks i ovn kan du finde på mine-madopskrifter.dk. Her har de lavet en variant hvor du får ovnbagt laks med couscous og hytteost. Det kunne også være et spændende valg til en god fredag aften!

 
Summary
recipe image
Recipe Name
Laks i ovn
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)