Fisk i ovn. Når du tilbereder din fisk i ovnen, bevarer den sin faste konsistens og meget mere smag, end hvis du koger eller steger den. Desuden er det nemt, da du som regel har det hele samlet i ét fad – hvilket minimerer opvasken – måske bortset fra kartofler, ris, salat eller andet tilbehør. Herunder får du en opskrift på fisk lavet i ovnen. Jeg har brugt lyssej, men du kan sagtens bruge fileter fra andre fisk.

Lyssejen er en mager fisk. Dens kød er lyst og fast, og det er nemt at tilberede, da det egner sig både til at koge, stege, dampe og grille. Kan du ikke få fat i lyssej, kan du bl.a. erstatte den med torsk, lange, kuller, mørksej, kulmule eller lignende fisk.
Fisk i ovn – opskrift
Du kan servere alt fra kogt båndpasta over safrankrydrede ris og brasede kartofler til grøn linsesalat til retten her. På den måde kan du nemt variere den blot ved at variere tilbehøret.
Ingredienser til 4 personer
- 600 g lyssejfilet uden skind
- Sukker
- 2 dl hvidvin
- 2 dl vand
- 1 fed hvidløg
- 1-2 tsk. tørret basilikum, hvis der ikke er basilikum i tomaterne
- 1 ds. flåede tomater
- 3 spsk. olivenolie
- 3 spsk. friskrevet parmesan
- Salt og peber
Sådan laver du fisk i ovn
- Skær fisken i portionsstykker, og drys med først salt og derefter sukker, og lad dem trække i 20 minutter, hvorefter de skylles i iskoldt vand og duppes tørre med lidt køkkenrulle.
- Tænd ovnen på 200° C, varmluft.
- Læg fiskestykkerne i et ovnfast fad, og tilsæt hvidvin og vand.
- Krydr med salt og peber.
- Pil hvidløget.
- Bland presset hvidløg, basilikum, tomater, olivenolie og parmesan sammen, og smag til med salt og peber.
- Fordel tomatblandingen på fisken.
- Sæt fadet med fisk i ovnen i 12-15 minutter, til fisken er gennem stegt, men uden at den bliver tør.
På billedet er fisken serveret til en salat bestående af kogte, grønne linser og lynstegt grøn- og rødkål, som er toppet med chiliflager, blåbær og hvidløgschips.
Bonusinfo om lyssejen
Lyssejen kaldes også blåsej eller lubbe. Den har sæson fra januar til maj og igen fra september til december. Hvis det ikke er sæson for lyssej, kan du vælge kuller, mørksej, hvilling eller kulmule i stedet. De fiskes alle hele året.
Lyssejen ligner meget mørksejen og torsken af udseende. Den har en stor mund med et kraftigt underbid, men ingen skægtråd. Du kan desuden kende den på den mørke sidelinje, som laver et sving over brystfinnen.
Den danske fangstrekord for lyssej var på 8½ kg. Men mindste fangstmål er på 30 cm, hvilket svarer til under ½ kg.
Vil du selv fange en lyssej, er chancen størst uden for de danske farvande. Lyssejens levested er nemlig i det nordøstlige Atlanterhav ind i Barentshavet fra det nordlige Norge og Svalbard ned til Nordafrikas kyst.
Du kan dog en sjælden gang møde den i den østlige del af Østersøen.
Elsker du torsk? Så læs vores andre opskrifter såsom torsk med sennepsovs eller mørksej i ovn med grøntsager.