Laksetærte med spinat. Laksetærte serveres næsten altid med spinat. Det gør den, fordi laks og spinat smager sindssygt godt sammen. Det er ikke svært at lave laksetærte, og slet ikke hvis du køber tærtebunden – eller som her butterdejen – fersk. Men hvis du vil og har tid, kan du selvfølgelig lave dejen selv. Ofte nå du får laksetærte, er det røget laks, der bliver brugt. Det smager herligt. Om det er kold- eller varmrøget laks, synes jeg, ikke gør den store forskel.
Laksetærte med spinat og ost
I den opskrift du får herunder, er der både spinat i tærten og marineret spinatsalat oven på tærten. Det giver en dejlig syrlig smag, der er perfekt til den røgede laks og den fede butterdej.
Ingredienser til 4 personer
- 3 butterdejsplader eller en rulle butterdej
- 150 g frisk babyspinat eller 75 g frisk babyspinat (til marineret spinatsalat) og 75 g frossen, optøet spinat (til tærten)
- 5 æg
- 2 dl piskefløde
- Muskatnød
- 350 g røget laks
- 75 g revet ost – kan udelades
- 2 forårsløg
- Saft af 1 citron
- ½ dl olivenolie
- Salt og peber
Sådan laver du laksetærte med spinat
- Tænd ovnen på 200° C varmluft.
- Rul dejen ud, og læg den jævnt ud i en tærteform.
- Prik dejen med en gaffel, og forbag tærtebunden i ca. 10-12 minutter. Skru derefter ned på 180° C.
- Skyl imens babyspinaten, slyng den, og del den i to, medmindre du har valgt frossen spinat til tærten.
- Pisk æg og piskefløde sammen, tilsæt halvdelen af babyspinaten eller al den frosne, optøede og afdryppede spinat, og krydr med muskat, salt og peber.
- Fordel den røget laks i mindre bidder jævnt rundt omkring på den forbagte tærtedej.
- Hæld æggespinatblandingen over, og drys evt. med revet ost.
- Sæt tærten tilbage i ovnen, og bag den i ca. 30 minutter, eller til den er gennembagt og gylden.
- Skyl imens forårsløgene, og skær dem i ringe.
- Bland citronsaft og olie sammen, og smag til med salt og peber.
- Kom løg og babyspinatblade i marinaden, og lad det marinere, til tærten er færdig.
- Pynt lakstærten med marineret spinat og forårsløg.
Servér evt. laksetærten med en blandet salat.
Tip: Revet ost kan erstattes med smuldret fetaost eller tynde skiver af frisk mozzarella.
Hjemmerøget laks – varmrøget
Du kan ryge din laks selv, hvis du har en grill.
Det skal du bruge
- 1 lakseside med skind
- Sukker
- Salt
- Bøgesmuld
Fremgangsmåde
- Fjern finner, eventuelle ben og fedt fra laksesiden.
- Drys kødet med salt og dernæst sukker, og sæt det tildækket på køl natten over.
- Dup væden på laksen væk med lidt køkkenrulle.
- Tænd op i grillen, og sæt røgbakken oven på kullene (i en kulgrill) eller i bunden på ribberne (i en gasgrill). Sørg for, at der er lidt luftcirkulation.
- Temperaturen i grillen skal være mellem 150 og 175° C.
- Læg laksen på risten med skindsiden nedad.
- Lad laksen varmryge i ca. 25 minutter, til den er færdig. Når der kommer lidt hvid væske op på oversiden af laksen, er den klar.