Makrelsalat kan for mig være to ting. Det kan være makrel i tomatsauce med mayonnaise ovenpå, eller det kan være, den man også kalder bornholmersalat, og som er lavet af røget makrel. 

Begge dele smager skønt – i hvert fald når det er hjemmelavet, men fordi du kan lide det ene, er det ikke sikkert, du kan lide det andet. Derfor tager vi dem begge to .star

Røget makrelsalat – bornholmersalat

Vi starter med min favorit. Bornholmersalaten. Und dig selv at købe en ”frisk” røget makrel – så frisk som du nu kan få den fra røg- eller fiskemandens disk.

Ingredienser til 4 personer

  • 4 æg
  • 1 røget makrel
  • 1 æggeblomme
  • ½ tsk. dijonsennep
  • ½ tsk. hvidvinseddike
  • ¾ dl smagsneutral olie
  • 1 spsk. græsk yoghurt
  • 8 radiser
  • 4 forårsløg
  • Salt og peber

Sådan laver du røget makrelsalat

  1. Kog æggene, så de er hårdkogte – ca. 10 minutter.
  2. Fjern imens skind og ben fra makrellen, og mos den med en gaffel.
  3. Rør æggeblomme, sennep, eddike samt lidt salt og peber sammen i en skål.
  4. Kom olien i lidt ad gangen, mens du pisker, indtil du har en mayonnaise.
  5. Rør mayonnaise og græsk yoghurt sammen til en dressing.
  6. Skyl radiserne, og skær dem i tynde skiver, og skær dem derefter den anden vej 3-4 gange, så de bliver til små, tynde stave.
  7. Skær roden og den mest slatne del af toppen af forårsløgene.
  8. Fjer de yderste blade, og skyl forårsløgene.
  9. Skær dem i tynde ringe, og hak dem efterfølgende.
  10. Bland radiser og forårsløg i dressingen.
  11. Vend makrellen i, og smag til med salt og peber.
  12. Skær æggene i små tern, og vend dem i salaten.

Til den travle hverdag

Makrel i tomat-salat

Du kan lave den hurtige ved at åbne en dåse makrel i tomat, blende den med lidt mayonnaise, og komme mayonnaise ovenpå også. Men du kan også købe en frisk makrel, selv lave din tomatsovs og blande det sammen.

Ingredienser til makrel i tomat-salat

  • 1 makrel – få evt. fiskehandleren til at fjerne skind og filetere den.
  • 3 fed hvidløg
  • 1 skalotteløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 tomater
  • 1 kvist timian
  • 1 ds. flåede tomater
  • 2 spsk. tomatpuré
  • Lidt sukker
  • Mayonnaise – se ovenstående opskrift
  • Lidt frisk dild
  • Salt og peber

Sådan laver du makrel i tomat-salat

  1. Drys makrelfileterne med lidt salt, og lad dem trække.
  2. Pil og hak imens hvid- og skalotteløg.
  3. Svits dem i olien, til de er klare.
  4. Skyl imens tomaterne, og hak dem groft.
  5. Tilsæt tomater og timian, og steg til næsten al væden er fordampet.
  6. Tilsæt flåede tomater og tomatpuré, og lad det hele simre i ½ times tid.
  7. Blend sovsen, og lad den koge yderligere ind, til den har en god, tyk konsistens.
  8. Smag til med sukker, salt og peber.
  9. Del makrellen i mindre stykker, og kom den i tomatsovsen.
  10. Bring det hele i kog, og tag derefter gryden af varmen, og lad makrellen trække i sovsen, til den er helt afkølet.
  11. Bland hakket dild i mayonnaisen.
  12. Kom makrel i tomat på et stykke rugbrød og kom mayonnaisen på.

 

En anden lækker opskrift i stedet for makrelsalat er min tunmousse

Summary
recipe image
Recipe Name
Makrelsalat
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time