Makrelsalat kan for mig være to ting. Det kan være makrel i tomatsauce med mayonnaise ovenpå, eller det kan være, den man også kalder bornholmersalat, og som er lavet af røget makrel.
Begge dele smager skønt – i hvert fald når det er hjemmelavet, men fordi du kan lide det ene, er det ikke sikkert, du kan lide det andet. Derfor tager vi dem begge to .
Røget makrelsalat – bornholmersalat
Vi starter med min favorit. Bornholmersalaten. Und dig selv at købe en ”frisk” røget makrel – så frisk som du nu kan få den fra røg- eller fiskemandens disk.
Ingredienser til 4 personer
- 4 æg
- 1 røget makrel
- 1 æggeblomme
- ½ tsk. dijonsennep
- ½ tsk. hvidvinseddike
- ¾ dl smagsneutral olie
- 1 spsk. græsk yoghurt
- 8 radiser
- 4 forårsløg
- Salt og peber
Sådan laver du røget makrelsalat
- Kog æggene, så de er hårdkogte – ca. 10 minutter.
- Fjern imens skind og ben fra makrellen, og mos den med en gaffel.
- Rør æggeblomme, sennep, eddike samt lidt salt og peber sammen i en skål.
- Kom olien i lidt ad gangen, mens du pisker, indtil du har en mayonnaise.
- Rør mayonnaise og græsk yoghurt sammen til en dressing.
- Skyl radiserne, og skær dem i tynde skiver, og skær dem derefter den anden vej 3-4 gange, så de bliver til små, tynde stave.
- Skær roden og den mest slatne del af toppen af forårsløgene.
- Fjer de yderste blade, og skyl forårsløgene.
- Skær dem i tynde ringe, og hak dem efterfølgende.
- Bland radiser og forårsløg i dressingen.
- Vend makrellen i, og smag til med salt og peber.
- Skær æggene i små tern, og vend dem i salaten.
Til den travle hverdag
Makrel i tomat-salat
Du kan lave den hurtige ved at åbne en dåse makrel i tomat, blende den med lidt mayonnaise, og komme mayonnaise ovenpå også. Men du kan også købe en frisk makrel, selv lave din tomatsovs og blande det sammen.
Ingredienser til makrel i tomat-salat
- 1 makrel – få evt. fiskehandleren til at fjerne skind og filetere den.
- 3 fed hvidløg
- 1 skalotteløg
- 2 spsk. olivenolie
- 2 tomater
- 1 kvist timian
- 1 ds. flåede tomater
- 2 spsk. tomatpuré
- Lidt sukker
- Mayonnaise – se ovenstående opskrift
- Lidt frisk dild
- Salt og peber
Sådan laver du makrel i tomat-salat
- Drys makrelfileterne med lidt salt, og lad dem trække.
- Pil og hak imens hvid- og skalotteløg.
- Svits dem i olien, til de er klare.
- Skyl imens tomaterne, og hak dem groft.
- Tilsæt tomater og timian, og steg til næsten al væden er fordampet.
- Tilsæt flåede tomater og tomatpuré, og lad det hele simre i ½ times tid.
- Blend sovsen, og lad den koge yderligere ind, til den har en god, tyk konsistens.
- Smag til med sukker, salt og peber.
- Del makrellen i mindre stykker, og kom den i tomatsovsen.
- Bring det hele i kog, og tag derefter gryden af varmen, og lad makrellen trække i sovsen, til den er helt afkølet.
- Bland hakket dild i mayonnaisen.
- Kom makrel i tomat på et stykke rugbrød og kom mayonnaisen på.
En anden lækker opskrift i stedet for makrelsalat er min tunmousse.