stegte sild i sennepssauceStegte sild blev ofte spist som aftensmåltid tilbage i 50’erne. Måske fordi de var nemme at få fat i og billige. I dag spiser vi nok mest udgaven som er stegte sild i eddike. Det er lidt synd, synes jeg, for det er altså godt med sovs og kartofler som i en rigtig hovedret.

Om du kommer den stegte sild i en lage eller spiser den med sovs og kartofler ændrer som sådan ikke på opskriften, for silden skal i begge tilfælde vendes i mel og steges.

Stegte sild – grundopskrift

Vi starter med den stegte sild. Bagefter får du også en opskrift på en nem sennepssovs og opskriften på eddikelage, hvis du hellere vil lave stegte sild i eddike.

Antal personer:
4

Tid i alt:
10M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til stegte sild

  • 8 hele sildefileter
  • 4-6 spsk. rugmel
  • Smør til stegning
  • Salt og peber

Sådan laver du stegte sild 

  1. Skyl sildefileterne, dup dem tørre med køkkenrulle, giv dem et drys salt, og lad dem stå og trække 10 minutters tid.
  2. Bland rugmel med peber, og vend sildefileterne i det.
  3. Brun smørret på panden, læg sildefileterne på, og lad dem stege 2-3 minutter på hver side.

Hertil kan du servere en sennepssovs.

Ingredienser til sennepssovs

  • 2 dl fiskebouillon
  • 2 dl mælk
  • 2 spsk. mel
  • 10 g smør
  • Grov sennep
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Pisk bouillon, mælk, mel og smør sammen, og bring det i kog under omrøring.
  2. Smag til med grov sennep, salt og peber.

Derforuden kan du servere bløde løg og kogte kartofler til. Du kan også servere hakkede, hårdkogte æg og syltede rødbeder i tern, ligesom du traditionelt gør til kogt torsk. Drys evt. med hakket purløg eller dild.

I stedet for sennepssovs kan du også servere persillesovs og kogte kartofler eller kartoffelmos til.

Stegte sild i eddike

Får du sild tilovers, kan du lave stegte sild i eddike til frokostbordet. Stegningen af silden foregår som ovenfor beskrevet.

4 personer

Ingredienser til eddikevarianten

  • 4 dl eddike
  • 1 dl vand
  • 150 g sukker
  • 2 laurbærblade
  • 10 hele, sorte peberkorn
  • 1 løg
  • 4 stegte, afkølede sildefileter

Sådan laver du eddike-varianten

  1. Kom eddike, vand, sukker, laurbærblade og peberkorn i en gryde, og bring det i kog.
  2. Lad det koge til sukkeret er opløst, og lad det derefter køle af.
  3. Pil imens løget, og skær det i ringe.
  4. Kom de afkølede sild i et dybt fad, og hæld den afkølede lage over.
  5. Fordel løgringene oven på sildene, og lad det hele trække i køleskabet tildækket i et par døgn, før de serveres.

Med eddike kan sildene holde sig i op til ca. 14 dage i køleskabet.

Denne opskrift var oprindeligt på HurtigMums.dk, som har givet os tilladelse til at bruge både billede og tekst – vi takker!

Se også vores opskrift på julesild her.