Mørksej i ovn med grøntsager er en lækker måde at få fisk på. Kan du ikke lige få fat på en mørksej, kan du bruge andre torskefisk i stedet, for selvom mørksejen har sæson hele året, så er det ikke en fisk, du finder i ethvert supermarked. Du kan dog finde det ved de fleste fiskehandlere!

Kulleren, hvillingen og kulmulen er også torskefisk, som har sæson hele året. Så brug en af dem. Er de også umulige for dig at opdrive, så er der altid torsken. Den har sæson fra september til april, men den fås næsten altid på frost i velassorterede supermarkeder. Men selvfølgelig er den friske fisk at foretrække.

Mørksej i ovn med grøntsager og ris

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg fik denne ret første gang. Men det er i hvert fald nok 10 år siden, og jeg har fået den mange gange siden, for den smager så skønt. Du kan variere grøntsager og krydderier, hvis du føler for det. Jeg gør det sjældent, for jeg retten er god, som den er, og hvorfor ændre noget, der virker?

Du kan ”portionsforme” ris ved at komme dem i et glas, en kop eller et decilitermål, og ”slå” det ud på tallerkenen. Du kan evt. pensle beholderen med lidt koldt vand, så er det nemmere at få risene ud.

Ingredienser

  • 4 dl ris – gerne brune
  • Lidt gurkemeje – kan udelades
  • 4 gulerødder – ca. 300 g
  • 1 blomkålshoved – ca. 500 g
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • Saften fra ½ citron
  • 600 g mørksejfilet uden skind
  • Olivenolie
  • Tørret dild
  • Citronpeber

Sådan laver du mørksej i ovn med grøntsager

  1. Tænd ovnen på 180° C varmluft.
  2. Kog risene efter anvisningen på emballagen, men kom også lidt gurkemeje i risene, så de får en fin gul farve – det er mest for et syns skyld.
  3. Skræl gulerødderne, og skær dem i store tern.
  4. Skyl blomkålen, fjern eventuelle blade, og del blomkålen i mindre buketter – stokken kan skæres i mindre stykker, så den også kan bruges.
  5. Damp gulerødder og blomkål i grøntsagsbouillon tilsat citronsaft og lidt salt. Bare sådan 5 minutters tid, så de lige har fået et forspring.
  6. Skær imens fisken i portionsstykker, og pensl stykkerne med olivenolie.
  7. Drys dem også med dild, salt og citronpeber.
  8. Hæld gulerødder, blomkål og bouillon i et ovnfast fad, og læg fiskestykkerne oven på grøntsagerne.
  9. Sæt fadet i ovnen i 12-15 minutter, til fisken er gennemstegt/-bagt uden at være tør.
  10. Anret som vist på billedet (persillen er mest til pynt), eller sæt fadet med fisk og grøntsager samt gryden med ris på bordet.

Bonusinfo om mørksejen

Mørksejen er en rovfisk. Den må som nævnt fiskes hele året, og mindste fangstmål er 40 cm. Den kan blive helt op til 130 cm. Den største mørksej fanget i Danmark vejede 17 kg. Den blev fanget den 22. august 1995.

Mørksejen går også under navnene gråsej, sej og neger. Men sidstnævnte er vist ikke politisk korrekt.