Torsk med sennepssovs? Det er da en nytårsret, tænker du måske. Og ja, det kan det da godt være, men så er det som regel en hel torsk, der koges og efterfølgende skæres ud i steaks, eller en torsk der først er skåret ud i steaks, og bagefter bliver kogt. I opskriften herunder er der brugt torskefileter – altså torsk uden skind og ben.

Du kan sagtens servere retten til nytår, men den kan også spises en sommeraften, når I hygger på terrassen, eller den kan være på menuen fredag aften, hvor vennerne kommer til spilaften. Skulle du stadig synes, at kogt torsk hører nytårsaften til, så kan jeg røbe, at torsken i denne ret ikke engang er kogt, den er dampet i ovnen. Er du stadig ikke overbevist, så ved du, hvor du finder nytårstorsken, når den tid kommer, for her får du opskriften.

Torsk i sennepssovs i ovn

De dampede torskefileter bliver serveret med en masse lækkert tilbehør, der giver både blødhed, sprødhed og saftighed, samtidig med at retten har alle de fem grundsmage – surt, salt, sødt, bittert og umami – og der er også både varme og kolde ingredienser. En holistisk kulinarisk oplevelse!

Ingredienser til 4 personer

  • 30 g smør
  • 600 g torskefilet
  • 1 skalotteløg
  • 3 spsk. hvedemel
  • ½ l fiskebouillon
  • 3 spsk. grovkornet sennep
  • Salt og peber

Tilbehør

  • 800 g kogte kartofler – gerne små
  • 4 skiver sprødstegt røget bacon
  • 4 skiver rå løg
  • 2 spsk. friskrevet peberrod
  • 4 skiver syltet rødbede
  • 2 æg – hårdkogte eller smilende efter ønske
  • Lidt lynstegt grønkål

Sådan laver du torsk med sennessovs

  1. Tænd ovnen på 200° C.
  2. Kom halvdelen af smørret i et ovnfast fad med plads nok til torsken, og sæt det i ovnen, mens den varmer op, indtil smørret er smeltet.
  3. Skær torskefileterne i 6 cm brede stykker, og læg dem i det ovnfaste fad med smeltet smør.
  4. Krydr med salt og peber.
  5. Sæt fadet i ovnen i ca. 10 minutter, til fisken er mør, uden at være tør i kødet. Kødet skal ligesom glide fra hinanden i flager.
  6. Pil imens skalotteløget, og skær det i små tern.
  7. Smelt resten af smørret i en lille gryde – det skal ikke brune.
  8. Svits hurtigt løgternene.
  9. Tilsæt melet under omrøring, og rør, til melet er rørt helt ud.
  10. Tilsæt fiskebouillonen lidt ad gangen under omrøring.
  11. Tilsæt sennep, og smag til med salt og peber.

Portionsanret som vist på billedet, eller sæt fade og skåle på bordet med fisk, sovs og alle de tilberedte ingredienser.

Tips til tilbehøret

Her får du lige nogle tips til, hvordan tilbehøret tilberedes.

  • Små kartofler koges i letsaltet vand i 20-30 minutter – de behøver ikke at blive skrællet blot skrubbet.
  • Bacon kan steges i mikroovnen. Læg dem mellem to lag fedtsugende papir – f.eks. et kaffefilter – og giv dem 40-50 sekunder.
  • Æggene koge i 6-8 minutter, afhængig af om de ønskes smilende eller hårdkogte. Efter kogning skæres de i både.
  • Grønkålen steges i olivenolie i 3-5 minutter – den skal stadig have bid – krydres med salt og peber.
  • Rødbedeskiverne skæres i stave.

Forberedelses- og tilberedelsestid er inkl. tilberedning af tilbehøret.

Summary
recipe image
Recipe Name
Torsk med sennepssovs
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)